Buurt- en carnavalsvereniging

Kaarschot

Het begin

Na enkele oproepen in de plaatselijke krant, om een carnavalsoptocht te organiseren in Rijsbergen, 
In begin jaren 60 was er wekelijks contact met een van de oprichters, namelijk Nico Utens van de carnavalsvereniging, dit contact ontstond door het wekelijks doorgeven van de voetbaluitslagen van RODA. Nico probeerde al zijn kennissen en relaties warm te krijgen om het carnavalsgebeuren van de grond te krijgen. Na een gesprek bij Nico Utens aan huis, werd er geprobeerd een wagen te maken met vrienden en kennissen uit het buurtschap Kaarschot.
 
Nu kwam het onderwerp pas echt aan de orde, want alles was nieuw voor de bouwers, we hadden in 1962 nog helemaal geen ervaring.Nu speelde in 1962 in de politiek de kwestie Nieuw Guinea een belangrijke rol. Nico stelde dit onderwerp naar voren te brengen en uit te breiden op een Carnavalswagen. voor zover hij na kon gaan was buurtschap Kaarschot de enige in Rijsbergen, die dit onderwerp wilde gebruiken om een carnavalswagen te bouwen.
Ad van Alphen had in Nieuw Guinea gediend, en hem werd voorgesteld om met zijn ervaring een schets te maken hoe de carnavalswagen er uit zou moeten zien. Hierbij hebben we de hulp gevraagd van Jac Rombouts van Breedschot (de oude wethouder), daar deze man meer ervaring had dan om ons een tekening te maken.
 
Met Jac Rombouts’ tekening zijn zij aan de slag gegaan met de bouw van een wagen. Pas 1 week voor de carnavalsoptocht. Na een paar avondjes getimmerd en geschilderd te hebben, was hij kant en klaar. Het ging, zoals wij dat zeggen, op zijn Jan boeren fluitjes. Niemand had ervaring en het was dan ook wel te merken toen zondagochtend de wagen uit de schuur gehaald werd bij Louis de Koning. Een paar meter op straat en de eerste stukken vielen al van de wagen, maar met wat draad en touw was dat weer snel verholpen.
 
Onder elkaar werd afgesproken dat als ze niet laatst waren ze met zijn allen zouden feesten. En dat hebben ze gedaan.Er hebben heel wat mensen meegeholpen aan de Carnavalswagen: Kees de Koning, Ad van Alphen, Kees Damen, Jos Goos, Rien Bastiaansen. Kees van Alphen kwam regelmatig aanwijzingen geven. Op de Carnavalswagen zaten o.a.: Tinny de Hoon en Corry Braspenning. Er hebben ongetwijfeld meer mensen meegeholpen. De mensen van het eerste uur waren allen lid van de voetbalclub RODA. Zodoende was er Jan Smout ook zeker bij.
 
De club had nooit gedacht toen zij als vrienden en kennissen voor de gein waren begonnen, dat dit in Kaarschot zou uitgroeien tot een jaarlijks terugkerend vriendenfeest voor alle inwoners van Kaarschot.

Feitjes

Locatie
Kaarschot is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant. Het ligt ten noordoosten van het dorp Rijsbergen. De straten die tot het buurtschap behoren zijn de: De lange Dreef, Beekpad, Overasebaan, Montenslaan, Scholbergstraat, Nieuw-Ginnekensebaan, Slikstraatje en de Kaarschotestraat. 

 

Oudere vermeldingen

De oudste vermelding dateert uit 1279. Toen nog vernoemd onder Karlescot en Karlscot. Later, omstreeks 1450 Carschot en rond 1840 Caarschot. Tegenwoordig op de kaart als Kaarschot. Met carnaval wordt de naam Korschot gebruikt. 

 

Bestuur en commissies

Bestuur

 

Het bestuur van onze buurt- en carnavalsvereniging bestaat uit een team van enthousiaste vrijwillgers die de vereniging een warm hart toe dragen:

  • Tom Gerrits (voorzitter)

  • André Vermeeren (penningmeester)

  • Michel Vissers (secretaris)

  • Kees Koeken

  • Marlies Oomen

  • Peter Christianen

  • Debby Jacobs

 

Commissies:

Sommige activiteiten zijn groter dan de andere om te organiseren. Zo af en toe stellen we commissies samen. Voor nieuwe ideeën en om taken te verspreiden. Te denken valt aan activiteiten als:

  • Camping Kaarschot

  • Nieuwjaarsreceptie

  • Jubileumfeesten

 

Lijkt het je leuk, om met ons een activiteit te organiseren. Aarzel niet en neem contact op met een van de bestuursleden!

Buurt- en carnavalsvereniging Kaarschot | Sinds 1962 | Alle rechten voorbehouden